Duh Hane Arent

Životna priča Hane Arendt isprepletana sa njenim razmišljanjima o prirodi zla, položaju izbeglice i opasnostima svake ideologije. Humanizam njenih gledšta i blistava oštroumnost njenih ideja, danas su relevantnije nego ikada.
Sinopsis

Hannah Arendt, čuvena teoretičarka politike i filozof, Nemica, jevrejskog porekla, koja je emigrirala u Ameriku na početku II svetskog rata, izazvala je talase kritike ‘60ih, svojom tezom o banalnosti zlau svom delu Ajhman u Jerusalimu, o suđenju nacističkom ratnom zločincu.  I njen privatni život je bio predmet rasprave. Hannah Arendt bila je u ljubavnoj vezi sa čuvenim nemačkim filozofom, Martinom Heideggerom, simpatizerom nacista. Ona je, nepobitno, bila najuticajniji mislilac 20. veka koja se nosila sa teretom zla modernog doba i hrabro pisala o otvorenim ranama društva. Danas, opet budi pažnju širom sveta, jer se njena razmišljanja o prirodi zla, položaju izbeglice i opasnostima svake ideologije čine relevantnija nego ikada. Ništa manje važno za današnje društvo je značaj ljudskosti koja je u osnovi njene filozofije.

Film je intimni portret Hannah Arendt, putovanje na mesta nakojima je živela, radila, volela i gde su je izdali. Kreativna upotreba arhivskog materijala oživljava njenu sjajnu analizu problema 20. veka.

Reditelj

Ada Ushpiz

Žanr

dokumentarni film

Godina proizvodnje

2015