Gubimo Aljasku

Izgrađen na permafrostu koji se topi, izlomljen obalskom erozijom i agresivnim letnjim poplavama, Njutok na Aljasci će biti prvi američki grad koji će nestati zbog klimatskih promena.
Sinopsis

Njutoku nije predodređeno da preživi. Sile jače od ljudi koji ga nazivaju svojim domom su se usmerile protiv grada; zimske oluje su svake godine sve žešće i otimaju sve veće delove obale; letnje naplavine jure rekom Ninglik i sa sobom odnose obode grada; globalno zagrevanje, koje se jače oseća na krajnjem severu, topi permafrost na kom je grad sagrađen. Ovo je lokalna priča od globalnog značaja. 375 američkih građana naziva Njutok svojim domom, za sada. Plan je da se grad napusti, i počne ispočetka, 15 kilometara uz reku, na višem i čvršćem zemljištu. Zajednica je podeljena između onih koji su rešeni da ostanu i onih jednako rešenih da se presele. Oni se bore protiv vremena, ravnodušnosti državnih službi, i na kraju, i jedni protiv drugih.

„Gubimo Aljasku“ govori o maloj zajednici koja se bori protiv sporo nadolazeće katastrofe. Decenijama unazad su svesni da im budućnost visi o koncu; videli su kako zemljište klizi sa svih strana i reku kako jača iz godine u godinu. Prve zgrade će izgubiti tokom 2019. godine. Škola, najviša zgrada u gradu, mogla bi da bude poplavljena do 2020. Svi oni gube po 15 metara zemlje godišnje.

Narod Njutoka je rastrzan između ljubavi prema mestu koje zovu domom i želje da preduzmu pravi američki poduhvat – osnuju novi grad.

Reditelj

Tom Burke

Žanr

dokumentarni film

Godina proizvodnje

2018