Putovanje na najsigurnije mesto na planeti

Sinopsis

U proteklih 60 godina, u svetu je proizvedeno više od 350.000 tona radioaktivnog otpada visokog nivoa.  Ovaj materijal mora biti odložen na sigurno mesto na narednih više hiljada godina, na mesto koje neće naškoditi ljudima ili životnoj sredini. Međutim, takvo skladište još nije pronađeno, a proizvodnja nuklearnog otpada se neprekidno nastavlja.  Charles McCombie, nuklearni fizičar i međunarodno priznati stručnjak za odlaganje otpada i njegovi saradnici, obezbeđuju reditelju Edgaru Hagenu, uvid u njihovo uporno nastojanje da pronađu najbezbednije mesto na svetu kako bi rešili ovaj ozbiljan problem.  

Filmska ekipa obilazi različita mesta u svetu, susrećući različite ljude - uključujući gusto naseljeno područje u Švajcarskoj, porodicu nomada u kineskoj pustinji Gobi,svetu planinu u indijskom rezervatu kontaminiranom nuklearnim otpadom i demonstrante u Gorlebenskoj šumi u Nemačkoj.  

Kamera beleži tajni dolazak teretnog broda sa nuklearnim otpadom u Japan. Zatim, se u Velikoj Britaniji postavlja među članove volonterskih organizacija na sastanku o odlaganju nuklearnog otpada.  U oba slučaja, stavljeni su na probu razum,demokratija i nauka u celosti testirani zbog realnih ograničenja, nekih strategija i strahova.  

Film ukazuje naniz privlačnih opcija: gradonačelnik u Novom Meksiku spreman je prihvati najopasnije supstance na zemlji i uskladišti ih u svojoj zajednici za velike svote novca. Naučnici istražuju ogromnu nizinu u zaleđu zapadne Australije koja bi potencijalno mogla da se koristi za odlaganje radioaktivnog otpada visokog nivoa iz celog sveta.

Dokumentarac Edgara Hagena postavlja niz važnih pitanja. Kako se suočavamo sa današnjom situacijom i odgovornošću premabudućim generacijama? Ako ne postoji drugačije rešenje, da li ćemo obaviti ovaj težak zadatak mimo volje neke lokalne zajednice, i ako hoćemo, da li je to mudra odluka?

Reditelj

Edgar Hagen

Žanr

dokumentarni film

Godina proizvodnje

2013