100 miliona pregleda

Šta snimak čini viralnim?
Sinopsis

Sa crnim humorom i vrlo duhovito film “100 miliona pregleda” razotkriva istinu o platformi koja je obećala transparentnost i demokratiju, ali krije pozadinu eksploatacije, censure i nepouzdanosti.

Pošto je godinama pravio Jutjub snimke bez uspeha, Itmar Rouz kreće u misiju da otkrije tajnu šta snimak čini viralnim. Usput se sreće sa zvezdama Jutjuba, prošlim i sadašnjim, od ranih viralnih senzacija kao što su “The Double Rainbow” i “David After Dentist”, do modernih influensera, koji su usavršili umetnost stvaranja publike, algoritmičkog nameštanja i angažovanja fanova.

Ilarova misija podiže zavesu sa industrije, gde i uspešne viralne price počinju svoj život sa pregledima kupljenih na “klik farmama”, stručnjaci nam objašnjavaju kako uspeh još uvek zavisi od marketinga i partnerstva van domašaja običnih Jutjubera, obučavanja sledeće generacije slave gladne dece, a da su čak i najskromniji autori uvučeni u ciničku praksu, koja nagrađuje “pobediti system”.

Kako idemo dublje, zvezde Jutjuba padaju, iscrpljene zahtevima da stalno stvaraju i “hrane zver”, ili nestaju sa rang lista, a i sam Itmar je izbačen sa Jutjuba, jer je postavljao teška pitanja.

Dok Itmara putovanje void u srce Jutjub mašine, javljaju se teška pitanja kako je tačno evolvirala ova platforma, koja treba da svima da glas.

100 miliona pregleda
Saturday
20
March
2021
9:30 pm
Reditelj

Žanr

dokumentarni film

Godina proizvodnje