Građanin Hodorovski

Film je priča o Mikhailu Khodorkovskyu, bogatom, kontraverznom oligarhu, jednom od najvažnijih opozicionih političara u Rusiji i njegovoj borbi za otvoreno rusko društvo.
Sinopsis

U trenutku kada je osuđen za utaju poreza i poslat na odsluženje kazne u radni logor u Sibiru, Mikhail Khodorkovsky bio je najbogatiji čovek u Rusiji. Bilo je to 2003. godine.Interesantno je da je presuda izrečena vrlo brzo nakon što je Khodorkovsky počeo da se meša u reforme demokratskog, građanskog društva kritikujući predsednika Putina. Preko noći je i pušten iz zatvora, doduše 10 godina kasnije- i opet uz neobično preklapanje sa otvaranjem zimske Olimpijade u Sočiju ikrizom u Ukrajini. “Putin me nije video više kao pretnju. Voleo bih da se vara”, rekao je Khodorkovsky.

Reditelj filma, Eric Bergkraut, koji je postao veliki prijatelj sa ruskim tajkunom, pratio je sva dešavanja, intenzivno se dopisujući sa Khodorkovskym,a potom, snimajući ga uživo, kada je Mikhail nastavio svoje političko angažovanje. U vremenu kada je, za mnoge, ruska politika i dalje enigma, “Citizen Khodorkovsky”, daje nam jedinstvenu perspektivu – iz ugla čoveka koji je za mnoge ovaploćenje nade u dolazak demokratskih promena.  Istovremeno predstavlja novinarski esej,analizu političke scene Rusije i umetničko delo.

Reditelj

Eric Bergkraut

Žanr

dokumentarni film

Godina proizvodnje

2015