Istorija na DOX TV - Svakog dana u 21 sat

Sinopsis

Svakog decembarskog dana u 21 sat dokazaćemo vam da istorija ne mora da bude nimalo dosadna. Štaviše, itekako je zanimljiva. Od atentata koji su pokrenuli niz svetskih događanja preko činjenica koje će oduševiti prave istoričarske entuzijaste do škakljivih detalja iz seksualnog života omraženog Hitlera. Donosimo brojne poznate i nepoznate činjenice iz istorije koje će vas oduševiti, a ponekad i šokirati.

Istorijsko putovanje započinjemo najpoznatijim atentatima koji su obeležili naše doba u seriji Smrtonosni hitac (od 5. 12.). Od onih počinjenih hladnim oružjem do otrova i bombi, otkrivamo ih sve. Put nastavljamo otkrivanjem uzroka koji su doveli do pada nacista i njihovog gubitka rata. Serija Kako su nacisti izgubili rat (od 9. 12.) donosi glavne razloge koji su uzrokovali njihov konačni slom. A koliko hrabrost pojedinaca znači, saznajte u filmu Pravi nemilosrdni gadovi (15. 12.).

Ljubitelje zanimljivih činjenica i informacija oduševiće Istorija za početnike (od 16. 12.) u kojoj otkrivamo kako je nastao svet kakav danas poznajemo. Oni koji su više zaintrigirani Drugim svetskim ratom dobiće jedinstven pogled u ratna događanja u seriji Tajna istorija Drugog svetskog rata (od 21. 12.). U njoj saznajte sve o najpoznatijim ratnim akcijama iz tog vremena. Drugi svetski rat obeležen je i eugenikom, težnjom koja je ostavila ogromnu mrlju u nauci. Sve o tome donosimo u seriji Eugenika: Najveći naučni skandal svih vremena (od 27. 12.).

Iako je Hitlerova politika odavno iza nas, njene odjeke osećamo i danas. U sve većoj borbi protiv autoritarnih režima pitamo se Šta nama znači Hitler (29. 12.). Na području istočne Evrope svojom autoritarnom politikom vladao je SSSR. U godini kad obeležavamo stotu godišnjicu njegovog osnivanja, serija 100 godina SSSR-a (30. 12.) donosi sve o ovoj državi koja je ostavila snažan trag na politiku i društvo. Za kraj godine, zavirujemo u seksualni život ozloglašenog Hitlera. Obeležen nesigurnošću, zavisnošću i drugim anomalijama, njegov intimni život je bio sve samo ne običan. Hitlerov tajni seksualni život (31. 12.) otkriva sve o intimi nacističkog vođe.

Istorija na DOX TV - Svakog dana u 21 sat
Monday
05
December
2022
9:00 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje