Ja sam Endru Tejt

Sinopsis

Ispitivanje brzog uspona kontroverznog influensera sa društvenih mreža, Endrua Tejta.

Endru Tejt, “najguglovaniji čovek na svetu”, bivši kikbokser, makro sa veb kamere i hiperviralni toksični mrzitelj žena u središtu globalne moralne panike, odmah će biti prepoznat među svim osobama širom sveta koje pričaju engleski jezik između 12 i 24 godine. On je po celom internetu, neizostavan na telefonskim ekranima, izvor nebrojenih svađa između majki i tinejdžera u SAD, Britaniji, Australiji i drugde. Dobio je podršku Takera Karlsona, Pirsa Morgana i američke zvezde teorija zavera, Aleksa Džonsa, koji je bio pionir stila razjarenosti radi zabave, koji je usvojio i Tejt.

Endru je pun prkosne energije; on vozi brza kola i puši tompuse dok mladim muškarcima puni glave snovima o bogatstvu i lakim ženama. Ali sve su brojniji znaci nečega mračnog i jezivog što dolazi iz njegove prošlosti, nedela koja prete da poremete njegov očiti uspeh. Ozbiljne optužbe o kontrolisanju i seksualnom nasilju nad ženama su napokon isplivale, kako u Rumuniji, tako i u Britaniji.

Ko je Tejt zaista i odakle se pojavio? Kako je osmislio svoj meteorski uspon na društvenim mrežama u leto 2022? I šta je pozadina njegovog iznenadnog, senzacionalnog hapšenja u poslednjim danima te godine?

AMOS Pictures, produkcijska kuća iza fascinantnih dokumentaraca HBO-a poput Leaving Neverland, Terror at the Mall ili Four Hours at The Capitol, primeniće svoje oprobane pripovedačke metode i u ovoj priči, koristeći opširnu arhivu Tejtovog života, već poznatu i onu do sada neviđenu, u kombinaciji sa razgovorima s ljudima koji su ga susreli na njegovom putu do globalne ozloglašenosti, kako bi se stvorio rasvetljujući, neizostavan narativ o usponu i padu (i možda novom usponu) najosporavanije internet zvezde.

U oktobru 2022, potpuno iznenada, Endru Tejt je prišao ekipi AMOS Pictures s ponudom da naprave dokumentarac o pravoj priči o njegovom životu. Izvršni producent Den Rid i režiserka Margerit Godan su se sreli s Tejtom u Dubaiju, kako bi razjasnili da film neće biti samo puka promocija, i da on neće imati uredničku kontrolu. On se složio, pod uslovom da ne snimaju njegov računar i telefonski ekran.

Godan je počela da snima samo nekoliko dana pre iznenadnog hapšenja Tejta od strane protivterorističke policije u Bukureštu, u Rumuniji, krajem decembra 2022. Pošto Tejt više nije bio dostupan, Rid i Godan su preispitali svoj narativni pristup i zadržali isti temeljni cilj, da Tejt ispriča sopstvenu priču, bez ikakve zadrške, sopstvenim rečima.

Godan i njen tim su otkrili riznicu od 400 sati snimaka koji pokrivaju poslednjih 15 godina, među kojima većina sadrži krajnje tajne razgovore i izjave Tejta u kojima govori o svom životu, prošlosti, poslovanju, seksu, nasilju, kontroli, vezama i ključnim pitanjima koja su pokrenuta u javnosti od njegovog globalnog uspona u leto 2022.

Koristeći ove materijale, od kojih se neki prikazuju prvi put, i tražeći osobe iz njegove prošlosti i sadašnjosti, kako podržavaoce tako i kritičare, ovaj dokumentarac prati pozadinsku priču Tejta, i rasvetljava njegov uspon do bogatstva i slave, propitujući širi uticaj njegovih “predavanja”. Takođe vrlo strogo propituje optužbe povodom nasilja nad ženama, koje potiču još iz ranih dana poslovanja Tejtovih preko veb kamera u Lutonu, a koja prate braću otkad su započeli svoje poslovanje u seksualnoj trgovini u Istočnoj Evropi.

Ovo će biti zaključni dokumentarac o Endruu Tejtu, koji će uspešno povezati sve delove njegove mutne prošlosti u obliku jasnog, hronološkog i uzbudljivog narativa. Još uvek niko ne zna kada će Tejtovi dospeti pred sud, ali “tejtizam” svakako neće izbledeti dok god postoji veliki broj tinejdžera u izolociji, “izgubljenih dečaka” i besnih mladića, koji se, s pravom ili ne, hrabre njegovim porukama.

Ja sam Endru Tejt
Saturday
29
June
2024
9:50 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje