Ja sam Greta

Godine 2018. svet su obišle fotografije devojčice koja je pred Švedskim parlamentom protestovovala protiv slabe reakcije svetskih vođa na klimatske promene. Tada još uvek potpuno nepoznata Greta Tunberg svojim malim pokretom će pokrenuti globalnu lavinu svesti o zaštiti okoline.
Sinopsis

Prvi dan zasedanja Parlamenta u avgustu 2018. Greta je iskoristila za isticanje važnosti brige o klimatskim promenama koje su sve više uticale na našu planetu. Ono što je počelo kao akcija jedne osobe uskoro se pretvorilo u svetsku inicijativu. Svakim danom Greti se pridruživalo sve više demonstranata, a vremenom je ovaj pokret postao poznat kao #FridaysforFuture. U njega se uključivalo sve više učenika, a Greta je tokom školovanja i dalje svaki petak izostajala s nastave kako bi protestovala.

Njen glas ubrzo su prepoznali i oni kojima je bio namenjen, što je rezultiralo nastupima na važnim svetskim skupovima i događajima, među ostalima: govor ispred predstavnika Evropskog parlamenta 2019, nastup na samitu o klimi Evropske unije iste godine, klimatski protest mladih u Glazgovu 2021. godine i brojni drugi. Kako bi dodatno istaknula važnost brige o klimi, Greta je na samit EU putovala jedrilicom koja ne ispušta štetne gasove.

KAKO JE KLIMA POSTALA GRETIN FOKUS

Rođena u Štokholmu u porodici operske pevačice i glumca, već s otprilike osam godina postala je svesna klimatskih promena. Ubrzo je to postao glavni fokus njenih interesa, a koliko je on bio snažan govori i činjenica da je na neko vreme prestala da govori. Svoju borbu za očuvanje klime i sprečavanje klimatskih promena započela je u školi i nastavila po celom svetu.

Zbog brige o klimi i okolini, Greta je postala veganka i prestala da putuje avionom. Njenoj moćnoj pojavi, prema sopstvenim rečima, doprinela je i dijagnoza Aspergerovog sindroma (sindroma iz spektra autizma) koju je odlučila da prihvati kao vid supermoći. Kako je sama Greta rekla, zbog tog sindroma je drugačija, a drugačije je povremeno važno za društvene promene.

Osim klime, Greta Tunberg je tako postala i važan deo slagalice u osveštavanju upravo Aspergerovog sindroma, poslavši time snažnu poruku svetu i podršku ostalim osobama koje ga imaju.

GLASNI PROTIVNICI

Uz one koji Gretu ističu kao glas koji je klimatske promene konačno doveo u žižu javnosti, postoje i oni koji opovrgavaju njenu borbu. Često su ju proglašavali nezrelom, preglasnom, provocirali je na društvenim mrežama i osporavali Tajmovu nagradu za osobu godine. Ali takvi komentari ovu hrabru devojku nisu nimalo obeshrabrili, već su joj poslali dodatni vetar u leđa da još više digne glas.

Kako to često ide uz proteste, povremeno bi bila i uhapšena, posljednji put aprilu 2024. godine. Najčešći razlog su protesti, kao i odbijanje “slušanja policije”. Ali uglavnom su njena hapšenja odbačena kao neopravdana.

KO JE PRAVA GRETA?

Iako je njen javni i aktivistički život svima poznat, postoji i ona druga strana. Ko je Greta Tunberg kad se ugase svetla i zatvore vrata? Kako izgleda njen život u intimi porodice, daleko od javnosti, koliko se privatna Greta razlikuje od one javne i svima dobro poznate ličnosti? Odgovore vam donosi film “Ja sam Greta” (4. 5., 21:50) koji vas premijerno čeka na DOX TV-u. Intervjui s njezinim najbližima, nikad viđeni snimci i pogled u intimu ove jedinstvene devojke pokazaće vam pravu snagu Grete Tunberg.

Ja sam Greta
Saturday
04
May
2024
9:50 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje