Kina iznutra

Sinopsis

Kineska vlada drži oko milion ili više muslimana u kaznenim logorima, bez suđenja. To je najgori primer zatvaranja jedne etničke grupe još od Drugog svetskog rata. Još 12 miliona muslimana živi na otvorenom, kako neki od aktivista kažu, u zatvoru pod nebom, sa bar kodovima na vratima, i deo su ljudske laboratorije u kojoj kineske tehnološke kompanije stvaraju najnapredniju svetsku državu nadzora.

Sa skrivenim kamerama idemo u udaljenu kinesku oblast Sinkjang da istražujemo. Kamere snimaju iskrene i kritičke glasove, koji pričaju o razmerama kršenja ljudskih prava. Pričamo, između ostalog, sa zvaničnikom kineske vlade, ujgurskim muslimanima, čelnicima tehnoloških firmi, običnim Han Kinezima i sa upravnikom sektora bezbednosti.

Naš tajni tim prikuplja dokaze o radu kineske vlade sa tehnološkim firmama, otkrivajući nove oblike upravljanja kojim se građani kontrolišu, a koji se izvoze i u ostatak sveta, predstavljajući izazov za ljudske slobode i liberalnu demokratiju. Ovaj film prati žrtve tog novog sistema. Pravi pregled šire strategije koju vlada Kine primenjuje u Sinkjangu, a koja preti opstanku Ujgura i muslimanskoj kulturi u Kini.

Kina iznutra
Monday
30
May
2022
9:50 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje