Kriptosvet: Bitkojn, blokčejn i budućnost interneta

Sinopsis

Na isti način na koji nam rana upotreba računara sada deluje primitivno i nerazvijenu, slučaj će biti i sa blokčejnom i trenutnim fokusom na kriptovalute. Njihov potencijal je ogroman i širok, do te mere da nam je teško da to shvatimo, a često ga razumemo i potpuno pogrešno.

Prosto rečeno, blokčejn je deljena računovodstvena knjiga koja ne zahteva administraciju nekog trećeg lica; transakcijama ili podacima možete da pristupite javno, a oni su navodno i nepropadljivi. Blokčejn tehnologija ima potencijal da postane temelj svakog poslovnog odnosa koji zahteva poverenje i saradnju, ali da li je to sve?

Kriptosvet: Bitkojn, blokčejn i budućnost interneta duboko zaranja u svet kripto ekosistema i blokčejn tehnologije kako bi otkrili dobre, loše i zle strane ove kontraverzne industrije, glavnih tokova misli, sukoba i velikih igrača. Možemo li zaista da im verujemo da će izgraditi kiber-utopiju bez garancija, ili su njihovi projekti nepošteno distribuirani i manipulativni kao i našo sadašnji finansijski sistemi i tehnološke platforme?

Krećući od osnova bitkojna i porekla blokčejna, naglasićemo sve goruće dileme unutar ove zajednice: da li je bitkojn digitalno zlato, nova sirovina u koju treba ulagati, ili je to globalna internet valuta? U drugom delu, istražujemo kripto valute i različite primene blokčejn tehnologije, uključujući i novu ideju pametnih ugovora. Na kraju ćemo se osvrnuti na istoriju interneta i pokazati koji su sve razvoji vodili do naše trenutne krize megakorporacija koje kontrolišu informacije.

Dok neki smatraju da razvoj sistema baziranih na blokčejnu imaju potencijal da sruše sve Fejzbuke i Amazone, kao i da decentralizuju vlast, što vodi do zahteva za regulacijom, drugi ipak strahuju da tu tehnologiju neko može da prisvoji, privatizuje i skrene je s šina.

Dok neki vide potencijal u transparentnosti i uklanjanju advokata, bankara i Vol Strita iz naših života, drugi vide nove prilike za prevare.

Može li tehnologija blokčejna da se iskoristi za nove, poštenije, decentralizovane i necenzurisane oblike interneta, unutar kog ćemo kontrolisati naše podatke i štititi naše onlajn identitete? Ili će taj potencijal biti protraćen, dok se megakorporacije ponovo takmiče za dominaciju u ovom novom polju?

Kriptosvet: Bitkojn, blokčejn i budućnost interneta
Saturday
02
April
2022
9:50 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje