Legendarni trener ispred svog vremena

Legenda ili trener svih trenera, zvali ga kako želite, Miroslav „Ćiro“ Blažević, neosporna je ikona hrvatskog sporta. Pomalo ekscentričan, veliki patriota i pre svega izvrstan trener. Svojim doprinosom je ispisao brojne stranice hrvatskog fudbala i ostao nezaboravno sportsko ime.
Sinopsis

Iako ga svi pamte kao onog pod čijim je vođstvom Hrvatska dospela na veliku fudbalsku pozornicu, što je neosporno jedan od najvećih rezultata hrvatskog sporta, velike stvari je postigao i u klupskom fudbalu. Svoju trenersku priču je započeo u Švajcarskoj, a vrativši se u Hrvatsku, prvo je trenirao NK Rijeku s kojom je postigao dobre rezultate za kratko vreme, da bi sezonu nakon toga s Dinamom slavio u Prvenstvu Jugoslavije, koje nisu osvojili 24 godine. Sledeće sezone je s istim klubom osvojio i Kup maršala Tita (Kup Jugoslavije). Iako velika legenda Dinama, kog je trenirao u par navrata, Ćiro je nakratko bio i trener splitskog Hajduka, što je često isticao kao veliku trenersku želju. Nažalost, ta priča uprkos osvajanju Superkupa nije potrajala, što zbog dalmatinskog dišpeta koji je u kratko vreme očekivao velike stvari, što zbog mlade ekipe u koju je trebalo da se ulaže i veruje.

Ali, bilo kako bilo, Ćiro je svoje ime davno upisao u knjigu velikana domaćeg sporta.

Pod njegovim vođstvom je hrvatska reprezentacija igrala svoje prve kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i direktno se kvalifikovala na Evro '96 u Engleskoj. Mlada fudbalska sila, široj javnosti nepoznata, na prvom velikom takmičenju na koje se plasirala od svoje nezavisnosti, suočila se u četvrtfinalu s Nemačkom. Iako je Nemačka pobedila s 2:1 i na kraju osvojila prvenstvo, cela Evropa svedočila je nastanku jedne fudbalske maštarije. Tom prilikom su mnogi optuživali švedskog sudiju Sundela za pristrasnost u suđenju, tvrdeći da je sudio u korist Nemačke i osujetio velike planove jedne mlade reprezentacije.

Ali velike stvari su tek bile pred njima. Pod Ćirinim vođstvom na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, Hrvatska je osvojila legendarnu „bronzu zlatnog sjaja“. To je bio turnir kao iz bajke, a nije bilo osobe u Hrvatskoj koja nije zdušno pratila rezultate koje su ostvarivali. Ćiro je tako stekao legendarni status, priredivši najveću senzaciju prvenstva i osvojivši sa svojim „sinovima“ treće mesto. Davor Šuker je dobio Zlatnu kopačku za najboljeg strelca prvenstva, a Blažević je proglašen najboljim trenerom.

Da je velika legenda i veliki čovek dokazao je još za vreme prvenstva u Francuskoj kada su svet obišle slike trenera koji nosi kapu francuske žandamerije. Ali to nije bila obična kapa ni modni detalj, već deo uniforme Danijela Nivela, francuskog policajca kog su pre slavne utakmice između Hrvatske i Nemačke pretukli nemački huligani. Tako su jedna kapa i jedan hrvatski trener postali simboli prvenstva.

Napustio nas je 2023. u 88. godini života. Ali sećanje na njega i velike trenutke koje je priuštio naciji kada im je najviše trebalo ostaće zauvek urezani u pamćenje mnogih. A oni koji ih ne pamte sigurno su čuli legendarne priče o čoveku koji je jednu anonimnu reprezentaciju doveo na krov sveta i utkao put nekim budućim generacijama. Ovu nadasve uzbudljivu sportsku priču pogledajte u odličnom dokumentarcu „Ćiro“ u subotu 13. 4. u 8:30 sati.

Legendarni trener ispred svog vremena
Saturday
13
April
2024
8:30 am
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje