Mračna tajna

Sinopsis

Nakon otkrića seksualnog zlostavljanja dece u Bostonu, Crkva je tvrdila da Filadelfija, grad čija je populacija 40% katolička, nema problem koji Boston ima. Kako bi to dokazali, medijima je rečeno da postoji spisak od samo 35 sveštenika koji su krivi za seksualno zlostavljanje maloletnika u poslednjih 50 godina. Okružni tužilac, Lin Abraham, zapitala se koliko je tih slučajeva obrađivala njena kancelarija. Istražitelji su otkrili samo jedan. Ona je postavila pitanje šta se onda desilo sa ostalih trideset i četvoro. Abrahamova je bila zapanjena Crkvinim odgovorom na njene upite - njihovim nečinjenjem, pokvarenošću, pa čak i spremnošću na otvorene laži. Sazvala je porotu kako bi otkrila istinu.

Ovaj film po prvi put okuplja bivšu advokaticu, Lin Abraham, i njen tim advokata, istražitelja i stručnih savetnika, kako bi prikazali tok ove istrage korak po korak - njene obrte i neočekivani ishod. On otkriva zašto se institucionalno seksualno zlostavljanje maloletnika toliko dugo prikrivalo, kako do njega dolazi i kako hijerarhija crkve i vođe drugih institucija blokiraju istragu. Zašto mnogi počinioci umiču pravdi? Šta sprečava zakonodavce da reformišu zakone koji sprečavaju istragu ovih zločina, izlažući hiljade nevine dece ozbiljnom riziku od seksualnog zlostavljanja od strane osoba na pozicijama od poverenja?

Zajedno sa saradnicima iz kancelarije tužioca, u filmu su prikazani i intervjui sa katoličkim sveštenstvom, pravnim ekspertima, predstavnicom porote, novinarima, političarima, kao i žrtvama seksualnog zlostavljanja u detinjstvu i njihovim porodicama.

Mračna tajna
Saturday
28
October
2023
9:45 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje