Muzički užitak: Kako je Amerika doživela Električni Orgazam

Jedan od najpopularnijih srpskih bendova koji obožava ceo region definitivno je Električni orgazam. Od kada su se pojavili pre 44 godine, osvojili su i kritiku i publiku. Svojim fantastičnim spojem promišljenih tekstova i zarazne muzike od svojih početaka pa sve do danas s razlogom su jedan od najpopularnijih bendova.
Sinopsis

OD “PAKET ARANŽMANA” DO SVETSKIH POZORNICA

Svoj muzički put Električni orgazam je započeo sasvim slučajno. Pevač benda, Srđan Gojković Gile svirao je bubnjeve u bendu Hipnotisano pile, a zatim je preuzeo mikrofon u Električnom orgazmu koji je nastupio kao predgrupa Piletu. Budući da je publika Električni orgazam prihvatila mnogo bolje, na licu mesta je odlučeno koji bend nastavlja s radom.

Karijerni preokret se dogodio 1981. u studiju popularnog producenta Enca Lesića, koji im je ponudio da kod njega besplatno snimaju, a snimke bi Enco nudio zainteresovanima. Sudbina je htela da se u istom studiju nalazi i legendarni Siniša Škarica. Škarica je Orgazmu obezbedio snimanje s bendovima Idoli i Šarlo Akrobata, a rezultat je bila kompilacija “Paket aranžman”. Iako je u početku prodat u otprilike 30 000 primeraka, danas je taj album stekao kultni status i lansirao karijeru Električnog orgazma.

Nakon izlaska kompilacije, Jugoton je bendu obezbedio snimanje albuma prvijenca. Album je dobio pohvale kritike i sve više širio krug obožavalaca. Koliko je bend popularan, pokazali su i koncerti širom Evrope, a jedan se posebno ističe. Naime, zanimljiva je činjenica da su u Varšavi nastupali 1981. samo mesec dana pre nego što je Jaruzelski proglasio vanredno stanje u Poljskoj. Varšavski koncert je objavljen i u live verziji.

Svaki naredni album donosio je sve više i više fanova, ali do albuma “Distorzija” Električni orgazam i dalje je imao svojevrsni underground status. Među hvaljenim albumima posebno se ističe “Les Chansones Populaires”, na kojem se nalaze obrade pesama poznatih bendova poput Rolling Stonesa, Velvet Undergrounda, Doorsa i drugih. Trend objavljivanja jednog albuma godišnje s vremenom su smanjili na duže periode, ali time su samo pojačali glad publike za novom muzikom.

Kada su u pitanju koncerti, Evropu je Električni orgazam osvojio već na početku karijere, a 2018. krenuli su u ponovni osvajački pohod na Ameriku.

IGRA ROKENROL CELA AMERIKA

Jedna od najpopularnijih Orgazmovih pesama koja je pokazala ujedinjenu ljubav cele regije, “Igra rokenrol cela Jugoslavija”, slobodno se mogla preslikati i na američki kontinent. Prvi put Amerika je upoznala Električni orgazam 2007. godine, no poseta 2018. pokazala se još uspešnijom. Bend koji je povezao generacije, sada je još jednom povezao i kontinente.

Iz Amerike nam možda nije stigao live album, ali je zato ova turneja zabeležena na kameri. Film “Električni orgazam za ljude budućnosti” vodi nas u intimni svet ovog legendarnog benda, donoseći i neke nepoznate detalje iz četiri decenije duge karijere. Prateći bend na turneji kroz Ameriku, film pokazuje Električni orgazam u sasvim novom svetlu. A priliku da ga pogledate čeka vas 16. 5. u 1:10, samo na DOX TV-u.

Muzički užitak: Kako je Amerika doživela Električni Orgazam
Thursday
16
May
2024
1:10 am
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje