Najpoznatiji Anonimus: Ko je Narednik X?

Sinopsis

Krajem proleća 2020. godine, usred pandemije korona virusa, ustanka pokreta “Životi crnaca su važni” i izborne kampanje za predsednika SAD, svi svetski mediji su izvestili da je anarhistička mreža hakera ponovo aktivna, posle nekoliko godina relativnog zatišja. “Razotkrićemo sve vaše zločine javnosti”, maskirani kurir je preneo policijskoj službi Mineapolisa u video klipu koji je postao viralan među milionima mladih gledalaca. “Mi smo legija. Očekujte nas”.

Ovaj prelomni momenat je savršen trenutak da donesemo film “Najpoznatiji Anonimus”, uverljivo putovanje u svet Narednika X, jednu od najpoznatijih i najosporavanijih figura u istoriji međunarodnog onlajn aktivizma. Živeći u egzilu u Meksiku, Narednik X, je spreman da ispriča svoju neverovatnu priču i otkrije načine i razloge funkcionisanja Anonimusa.

Kristofer Mark Dojon, odnosno Narednik X, oličenje je puta američkog aktivizma “od uličica interneta do pravih ulica”, kako je to rekao novinar i pisac Dejvid Kušner, jedan od nekoliko promatrača i učesnika koji daju kontekst, a ponekad i kritiku, dok se pravednička odiseja Narednika X odvija.

Narednika X nam predstavlja romanopisac iz Toronta, Jan Tornton, koji je priznao da isprva nije mogao da poveruje da je mršuljavi, brbljivi prosjak s kojim se sprijateljio zapravo bio kibernetički vojskovođa koji je u tom trenutku već šest godina bio u begu od FBI-ja.

Ubrzo saznajemo da je Dojon revolucionar po merilima stare škole. Kao tinejdžer opsednut računarima, pobegao je od svog teškog detinjstva u ruralnom Mejnu i neopaženo se provlačio kroz različite aktivističke centre, počevši s hakovanjem mnogo pre nego što je iko od nas i čuo za taj izraz. Smatrao je sebe borcem za slobodu koji je oblikovao 21. vek.

Kada su Pejpal, Masterkard i Viza onemogućili ljudima da koriste njihove servise za podršku Vikiliksu, Narednik X je predvodio napade na njihove sajtove, praveći im troškove u milionima dolara, usput skrećući pažnju FBI-ja na snagu Anonimusa. Kada je egipatska vlada isključila internet tokom Arapskog proleća, Narednik X je bio jedan od glavnih hakera koji ga je opet pokrenuo.

Još skorije, dok se Državna bezbednost bavila mogućim ruskim učešćem u izborima u SAD, Narednik X je izjavio da su ruski hakeri najbolji na svetu, jer se sa njima susretao u digitalnom svetu, kojim i danas jezdi.

“Vidimo se kasnije večeras u povratku Anonimusa”, kaže Dojon, dok gasi prenos sa trga u Meksiku. “Potražite me na Tviteru. Biću tamo, očekujte me.”

Najpoznatiji Anonimus: Ko je Narednik X?
Saturday
16
April
2022
9:55 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje