Nazanin

Sinopsis

Nazanin je moćan promatrački dokumentarac koji pruža do sada neviđen pristup i uvodi nas duboko u središte jedne od najznačajnijih ljudskih i međunarodnih priča u poslednjih šest godina. Delimično ljubavna priča, delimično triler, Nazanin je film velikog srca, a donosi zloslutno upozorenje iz istorije.

2016. godine Nazanin Zagari-Retklif, britansko-iranska dobrotvorka, uhapšena je na aerodromu u Teheranu, dok su ona i njena ćerkica Gabrijela leteli kući do Londona. Razdvojena je od svog deteta,  optužena za špijunažu i bačena u zloglasni teheranski zatvor Evin, na petogodišnju robiju.

U Londonu, njen muž Ričard započinje bespoštednu javnu kampanju za njeno oslobođenje, i da bi otkrio zbog čega je uopšte i uhapšena. Njegova istraživanja ga vode do otkrića velikog, propalog dogovora o trgovini oružjem iz 1970-tih sa iranskim šahom. Britanci su unapred dobili 400 miliona funti kako bi iranskog diktatora snabdeli najmodernijim tenkovima, ali zadržali su novac i nakon što je šah svrgnut Islamskom revolucijom iz 1979.

Uprkos tome što su demonstranti radili sve što mogu da pomognu Nazanin, britanska vlada nije razrešila ovaj slučaj i aktivno je izbegavala da plati otkup. Iran je u međuvremenu počeo da uzima više talaca kako bi isprovocirao rešenje. Uprkos troma premijerima i petorma ministrima inostranih poslova, Nazanin je ostala zarobljena u Iranu šest godina. Ričard je u očaju na kraju započeo štrajk glađu koji je trajao 21 dan, kako bi naterao vlasti na akciju.

Snimajući pet godina, naše kamere su dobile jedinstven pristup Ričardu i maloj Gabrijeli, tokom njihove borbe da oslobode Nazanin i pokušaja da žive obične živote. Pratima lične i emotivne gubitke koje im ova tragedija donosi, ali i samoj Nazanin. Zabeležili smo njene srceparajuće telefonske pozive iz zatvora u Iranu, Nazanin kako čita zatvorska pisma Gabrijeli, a imamo i pozive preko Fejstajma između Nazanin i njene porodice obavljene u Iranu tokom perioda od dve godine kada je bila u kućnom pritvoru.

Nikad ranije nismo videli ni čuli pozive sa ministrom inostranih poslova. Pratimo uzbudljiva poslednja tri dana marta 2021. godine, dok britanski pregovarači jure u Iran u pokušaju da vrate Nazanin kući, kada okrutna Revolucionarna garda odluči da je njena reč poslednja. Na kraju pratimo i emotivne trenutke povratka kući, dok se porodica napokon ujedinjuje.

Ovo je duboko ličan i emotivan portret obične porodice uhvaćene između zlokobnih sila međunarodnih afera i tajni koje su van njihove kontrole. Ovo je svedočanstvo ljudskoj hrabrosti, otpornosti i važnosti borbe za ljubav i porodicu.

Nazanin
Saturday
24
February
2024
10:00 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje