Od zvezdanog statusa do pada: kako je Boris Beker dotakao dno

Sinopsis

Kada je 1985. sa samo 17 godina osvojio Vimbldon, bilo je jasno da je na pomolu nova teniska zvezda. To se pokazalo itekako istinitim jer je Boris Beker tokom karijere osvojio sve moguće nagrade. Ukupno 64 naslova, uključujući Olimpijsku medalju i šest Grend Slem naslova. Impresivan je i njegov odnos pobeda i poraza koji iznosi 92.70 %. Bekeru se pridaju i zasluge za brzi tenis, zbog njegovih snažnih servisa i igre na celom terenu.

Uz status teniske legende vezali su se i brojni skandali, čemu je često doprinosio Bekerov plejbojevski način života.

BRAKOVI I VANBRAČNA DECA

Mesto Borisa Bekera u teniskom Partenonu je neporecivo. Uspesi od samih početaka karijere, osvojeni naslovi što u singl, što u igri u parovima i stil igre osigurali su mu status legende. Ime Borisa Bekera postalo je sinonim za uspeh. Tenisko poznavanje nakon penzionisanja dokazao je kao komentator i trener legendi poput Novaka Đokovića.

Ali njegove uspehe često su zasenjivali skandali u kojima se tokom karijere našao. Prvi koji je eksplodirao u javnosti bila je njegova afera s konobaricom u noćnom klubu. Tračevi su govorili o intimnim odnosima na stepenicama kluba, ali Beker je to opovrgao rekavši da se afera dogodila u zadnjoj sobi. Iz jednonoćne avanture rodila se Bekerova vanbračna ćerka Ana. Osim što je u to vreme bio u braku s Barbarom Beker, dodatnu težinu aferi pridonela je činjenica da je Barbara u trenutku afere bila trudna sedam meseci s njihovim drugim detetom.

Afera je dovela do razvoda, a Beker je sreću potražio u drugom braku. On je takođe neslavno završen, a treću sreću okušao je s 23 godine mlađom Lilijan de Karvaljo Monteiro.

BANKROT I ZATVORSKA KAZNA

S prvim zakonskim problemima suočio se 2002. kada je optužen za izbegavanje poreza. Istraga koja je trajala od 1996. rezultirala je zatvorskom kaznom od dve godine i novčanom kaznom u iznosu od pola miliona evra. Zatvorsku kaznu je tada uspešno izbegao, ali desetak godina kasnije nije bio te sreće.

Proglasivši 2017. bankrot, Beker je morao da proda veliki deo svoje imovine i trofeja kako bi podmirio dugove. Međutim, naknadno je utvrđeno kako je tokom tog procesa zatajio deo, pa se 2022. ponovo suočio s novim optužbama. Ovog puta nije imao sreće pa je osuđen na dve i po godine zatvora, od čega je odslužio tek osam meseci. Nakon izlaska iz zatvora, deportovan je u Nemačku, a upravo ovih dana je potvrđeno da je ponovo solventan.

USPON I PAD

Sportski uspesi osigurali su mu ulazak u istoriju, razni skandali novinske naslovnice, a šta će dalje biti s teniskim asom, ostaje otvoreno. Kako je Boris Beker od legende došao do statusa zatvorenika i kakav je on zaista otkriće oni koji su ga najbolje poznavali u dokumentarcu “Uspon i pad Borisa Bekera” koji vas čeka 8. 6. u 21:50 premijerno na DOX TV-u.

Od zvezdanog statusa do pada: kako je Boris Beker dotakao dno
Saturday
08
June
2024
9:50 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje