Podizanje velikog tereta

Sinopsis

To su najveće, najmoćnije i najsloženije mašine koje se kreću na čitavom svetu. Prenose terete veće od sopstvene težine i koriste zakone fizike kako bi podigli, premestili i preneli ogromne građevine... To su mega selidbe!

Prva epizoda:

Brod koji diže brod – polupodmornica. Ovi neverovatni brodovi su izgrađeni da prenose plovila dalje nego što bi sama imala snage – oštećene brodove, naftne platforme, ogromne tereti koji ne mogu da se utovare na obične brodove. Spadaju među najveće brodove na svetu.

Druga epizoda:

Kružni  kran: prenosivi kran koji operiše u manjim prostorima ali sa velikim opsegom, idealan za luke u kojima je prostor ograničen, ali gde postoji potreba za produženjem. Većina ovih ogromnih kranova dolazi u kontejnerima i može da se podigne na licu mesta, dok se kontejneri zatim koriste kao kontrategovi.

Treća epizoda:

Zidine Venecije: Iako ga prate kontroverze, sistem MOSE za pokretne zidove koji se podižu pre nego što more potopi grad Veneciju bliži se svom završetku. Svaka barijera je teška po 40 tona, i mora da bude pričvršćena za složeni sistem poluga i šarki. Logistika premeštanja barijera je pravi košmar, jer dolaze pravo iz radionica i slažu se na betonske panele. Ovo je trka s vremenom, kako bi se grad spasio od zimskog nadolaženja vode.

Četvrta epizoda:

Černobiljski luk: Predmet BBC-jevog dokumentarca, novi sarkofag u Černobilju je dovršen krajem 2017. Dve francuske firme su pobedile na tenderu koji finansira Evropska banka za rekonstrukciju kako bi se zapečatila planina cementa kojom je preliven drugi reaktor u černobiljskoj elektrani 1989.

Peta epizoda:

Arijane 5 je najveća aktivna raketa današnjice. Ona nosi najteži teret od svih ikada aktivnih raketa, a sa skoro 60 metara, ona je i najviša. To je prava mazga za vuču u svemiru i napravljena je u Francuskoj, pod nadzorom Airbus Odbrane i Svemira u Tuluzu.

Podizanje velikog tereta
Wednesday
27
October
2021
9:00 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje