Potraga za Gadafijevim milijardama

U ovom napetom dugometražnom dokumentarcu pratimo zlatnu groznicu, neumornu potragu za novcem. Na tragu lovaca na glave, korumpiranih političara i špijuna, idemo od tajnih sastanaka do iznuđivanja odgovora i pretnji, sve do obmana druge ekipe; obe grupe su spremne da urade sve što je potrebno da bi došle do plena. Linije istine se zamućuju i maske padaju, dok se otkrivaju pravi motivi. Ovo je priča o pohlepi, korupciji i obmani u najvišim krugovima društva.
Sinopsis

Duže od 40 godina, pukovnik Muamer Gadafi, kog su nazivali i “besni pas”, vladao je Libijom čvrstom rukom. Disidenti su ubijani, kritičari stavljani na muke, kružile su glasine da je on lično odgovoran za nekoliko avionskih nesreća, uključujući i Lokerbi. Krvoproliće je obuhvatalo hiljade ljudi. Gadafi je sponzorisao borce za slobodu i terorističke grupe poput IRA, španske ETA-e i FARC u Kolumbiji.

Tokom četiri decenije vladavine, libijska nafta ga je učinila najbogatijim diktatorom u Africi, sa preko 150 milijardi dolara. Nakon njegovog nasilnog ubistva 2011. godine, niko nije znao šta se desilo s krvavim plenom. Delovalo je da je sve nestalo, iščezlo u vazduh. Ali zapravo, veći deo novca je tajno prokrijumčaren izvan države, preko sumnjivih bankarskih transakcija, trgovine oružjem i kutija punih keša, do Evrope, Emirata i Južnoafričke Republike, zemlje Gadafijevog starog prijatelja Nelsona Mandele.

Prateći glasine o tome da su Gadafijeve milijarde dolara sakrivene u Južnoj Africi, dve ekipe lovaca na blago utrkuju se da nađu gotovinu i vrate je narodu Libije. Svaka ekipa navodno radi po nalogu vlade Libije, i tvrde da žele da se novac vrati tamo gde mu je i mesto. Ali ništa nije tako prosto kao što deluje, naročito u kriminalnom podzemlju. Nailazimo na lažne planove, dobre momke koji postaju lopovi, i obrnuto.

Potraga za Gadafijevim milijardama
Saturday
05
February
2022
9:55 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje