Potraga za Vinetuom

Sinopsis

Dru Hejden Tejlor, plodni dramski pisac i autor 30 kanadsko-indijanskih romana, je tokom godina primećivao veliki broj nemačkih turista koji posećuju Kanadu, od kojih su mnogi došli u potrazi za pravim “Indijaner” iskustvom (što je nemački izraz za način života severnoameričkih starosedelaca). Gotovo svaki od ovih Nemaca ispričaće priču o Vinetuu: najpoznatijem mitskom ratniku Apačija. Vinetu je bio njihov heroj iz detinjstva. Kako je jedan muzejski kustos objasnio: "Vinetu je Supermen za nemački narod."

Fasciniran ovim fenomenom, Tejlor je proveo prošlo leto u Nemačkoj pokušavajući da otkrije korene njihove stogodišnje opsesije Vinetuom. On je tu otkrio kampove u kojima se hiljade Nemaca oblače i pokušavaju da žive kao Indijanci. Ovo otkriće pokreće putovanje kroz istoriju, umetnost, politiku i kontroverze koje pomera granice uma.

Čak su i Adolf Hitler i veći deo nacističke elite bili bizarno opsednuti severnoameričkim starosedelačkim ratnicima.

“Nisam očekivao da ću videti hiljade Nemaca obučenih u tradicionalnu odeću Indijanaca, niti da ću otkriti da je čak i sam Hitler godinama bio opsednut plemenom Lakota”, kaže režiser Dru Hejden Tejlor.

Film je fascinantno istraživanje “Poštovanja kulture nasuprot aproprijacije” iz perspektive jednog od najvoljenijih kanadskih pisaca indijanskog porekla.

Potraga za Vinetuom
Saturday
21
October
2023
9:50 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje