Svet pomorske trgovine

Sinopsis

PRVA EPIZODA: REVOLUCIJA DUGA ŠEST METARA

Drevni posao prevoženja robe brodovima prošao je kroz mnoge tehnološke revolucije. Sa svakim novim usavršavanjem, efikasnost trgovine je rasla, što je omogućilo industriji da izraste u milijarderskog giganta kakav je danas.

Od prostih inovacija, kao što je revolucionarni standardizovani teretni kontejner Malkoma Meklina, pa do širenja trgovačkih ruta duž pomorskog Put svile, beskrupulozno pretresanje logistike lanca snabdevanja omogućilo je globalnom uvozu da bude jeftiniji od lokalne proizvodnje.

DRUGA EPIZODA: POMERANJE PLANINA

Gledajući napredak od malih brodova na ljudski pogon do moćnih teretnjaka, tehnologija brodova se usavršila, rezultujući bržim i pouzdanijim transportom robe. Današnji tegljači su remek-dela inženjerstva, sa kapacitetom da prevoze dovoljno žitarica na jednom brodu da mesečno prehrane 4 miliona ljudi.

Tokom prethodne dve ili tri godine, titula najvećeg teretnjaka opstajala bi tek mesec ili dva, a svaki sledeći rekord je probijao granice inženjerstva i ljudske dosetljivosti.

TREĆA EPIZODA: PUČINA I BRZI DRUMOVI

U svakom trenutku, više od 50.000 trgovačkih brodova kreće se preko mora. Okean je opasno okruženje, a brodovi rizikuju udes ili oštećenje opreme i tereta tokom nevremena na nepredvidivoj pučini. Svake godine se u proseku izgubi 1.500 brodova.

Kanali i moreuzi se prave po skupoj ceni u ljudstvu, kako bi se smanjilo vreme putovanja, izbegli opasni delovi terena i zaštitila morska okolina. Ove posebne trase za trgovinu donose bezbednost i sigurnost, ali ako je putanja predvidiva, lako postaje meta pirata.

ČETVRTA EPIZODA: MEGA LUKE

Na kraju svakog putovanja, roba se prebacuje sa broda na kopneni prevoz u luci. Ova prelazna čvorišta operišu 24 sata na dan, koristeći se specijalizovanom opremom za utovaranje i istovaranje sa teretnjaka, što je brže i efikasnije moguće.

Najveći brodovi u današnjim komercijalnim flotama se prazne i po nekoliko sati. Današnji giganti se navode ka obali zahvaljujući iskusnim lokalnim kontrolorima i ekipama tegljača.

Svet pomorske trgovine
Saturday
13
November
2021
8:05 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje