Tajna istorija II Svetskog rata

Sinopsis

Epizoda 1 - Dankirk

Tokom ranih faza Drugog svetskog rata, Britanska ekspediciona jedinica i druge savezničke armije bile su spašene iz francuske luke Dankirk i odvedene preko Lamanša u Englesku.

Ispričaćemo tajne iza slavne evakuacije, kao što je priča o 38.000 vojnika koji su ostavljeni, i o tome kako je Hitler naredio nacističkim tenkistima da zaustave juriš na Saveznike, što je na kraju promenilo tok rata.

Epizoda 2 – Dan D

Operacija Overlord, poznata i kao Dan D, pokrenuta je 6. juna 1944. Saveznička invazija na Zapadnu Evropu počela je istovremenim sletanjem američke, britanske i kanadske vojske na pet plaža u Normandiji, u Francuskoj.

Ali iza te invazije kriju se mnoge tajne, poput Vežbe Tigar, razorne vežbe u pripremi za Dan D, tokom koje je umrlo preko 700 američkih vojnika, kao i priča o Marti Gelhorn, novinarki koja se ušunjala na brod koji je krenuo za Francusku: ona je bila jedina žena Dana D.

Epizoda 3 – Perl Harbor

Iznenadni napad Japanaca iz vazduha na američku pomorsku bazu u Perl Harboru na Havajima, 7. decembra 1944, naveo je SAD da uđu u Drugi svetski rat.

Ovo su tajne priče hrabrih američkih vojnika koji su se uzaludno borili protiv japanskog bombardovanja, poput Džoa Džordža, koji je rizikovao život da bi spasao šestoricu saboraca, ili Dorija Milera, čije su mu herojske akcije u Perl Harboru donele Pomorski krst, prvi takav orden dodeljen jednom Afroamerikancu.

Epizoda 4 – Bitka za Britaniju

Uspešna odbrana Velike Britanije od nemačkog bombardovanja od jula do septembra 1940. poznata je i kao Bitka za Britaniju. Pobeda Luftvafea u borbi bi omogućila nemačkoj vojsci invaziju Britanije, ali bitku je dobio RAF, čija pobeda nije samo sprečila mogućnost invazije, već je vodila i do poraza nacističke Nemačke.

Mnoge tajne se kriju iza uspeha Bitke za Britaniju, poput priče o pilotu Džindžeru Lejsiju, koji je oboren devet puta, ali je poživeo dovoljno da ispriča svoju priču, kao i o međunarodnim pilotima koji su leteli za RAF, uključujući poljsku eskadrilu koja je bila najuspešnija u čitavoj bici.

Epizoda 5 - Blic

Nemci su osam meseci bombardovali Britaniju iz vazduha, u pokušaju da osakate napore Saveznika. Zemlja se ujedinila i ostala snažna dok su bombe padale, ali Nemci nisu uspeli da razbiju duh naroda.

Ovo su tajne priče koje možda ne znate o Blicu – poput Operacije Korona, tokom koje su radijski kontrolori RAF-a koji su pričali nemački uspeli da zbune pilote Luftvafea, kao i neverovatnu priču o “propaloj omladini”, deci koja su pomogla pri spašavanju ljudi iz ruševina bombardovanja.

Epizoda 6 – Iza neprijateljskih linija

Mnoge bitke su vođene na obalama Rajne tokom 1944. kao deo Operacije Market Garden. To je bilo kodno ime za veliku ofanzivu Saveznika koja je imala za cilj da prođe sve od oslobođene Belgije kroz središte Holandije, a zatim skrene ka Nemačkoj. Iako je Market Garden na kraju bio neuspešan, Saveznici su uspeli da pređu Rajnu početkom 1945. i odjure prema Berlinu.

Ispričaćemo tajne iza borbenih linija, na primer o Nemcima kojima je toliko dojadila borba da su uzeli lažne britanske dokumente kako bi se borili protiv svojih sunarodnika, kao i o Kejt ter Horst, koja je dozvolila da njen mali dom postane saveznička bolnica, i koja je dobila nadimak Anđeo Arnhema.

Tajna istorija II Svetskog rata
Tuesday
19
April
2022
6:30 pm
Reditelj

Žanr

Godina proizvodnje