Sonita

21:05
Opširnije

Sonita Alizadeh je osamnaestogodišnja Avganistanka koja živi i radi u iranskom prihvatilištu za izbeglice. Kao i većina druge dece, ona mašta o svojoj budućnosti, smatra da su pop zvezde poput Majkla Džeksona i Rijane njeni duhovni roditelji i sanja o tome da postane svetski poznata reperka. Međutim, njeni jedini fanovi zasad su druge tinejdžerke iz teheranskog prihvatilišta u kom odsedaju.

Njeni roditelji, međutim, imaju potpuno drugačije planove: kao nevesta, ona vredi devet hiljada američkih dolara. Sonitinom prodajom drugoj porodici će zaraditi dovoljno da njenom bratu priušte vlastitu nevestu, ali sve o čemu ona sanja u tom trenutku ostaće samo dalek san. Mlada Sonita se protivi odluci i započinje grčevitu borbu za život koji želi da živi – život slobodne umetnice, pevačice i muzičarke, a kada ju njena majka koju dugo nije videla iznenada poseti u Teheranu, stvari se samo dodatno komplikuju.

Zanimljivo je da se rediteljka Roksare Gemagami u početku upustila u snimanje filma iz perspektive dokumentaristkinje, ali im se sudbine prepliću u trenutku odluke koja Soniti menja život - Roksare isplaćuje njenoj majci dve hiljade dolara kako bi ju zadržala u Iranu i pomogla da ostvari snove, prestaje da bude dokumentaristkinja i postaje borac za njenu slobodu.

Film „Sonita“ možete pogledati u sredu, 4.3. u 21:05 ekskluzivno na DOX TV-u.

Wednesday
04
March
2020
9:05 pm