Veličanstveni gubitnici: Drukčiji svet

21:25
Opširnije

Za većinu nas, biciklisti na začelju trke su jednostavno gubitnici. Nazivaju ih vodonošama, domaćicama, batlerima i „Sančo Pansama“ profesionalnog biciklizma. Štaviše, retko sami pobeđuju - ovi sportisti žrtvuju svoje karijere kako bi pomogli svojim saigračima. Pratimo veličanstveni svet biciklističke trke iz perspektive lekarskog tima smeštenog u klaustrofobično malom medicinskom automobilu okruženom ranjenim biciklistima. Život lekarskog tima u trci podseća na ratni front. Biciklisti se ruše, dižu i ponovo trkaju, a među tim haosom događaju se mnoge veličanstvene stvari. Ova filmska odiseja otkriva svet divnih gubitnika, neopevanih heroja, pravih ratnika, vitezova i isposnika profesionalnog biciklizma.

Litvanski reditelj Arunas Matelis takođe je žrtvovao sve da snimi dokumentarac o profesionalnim biciklistima. Međutim, u tom trenutku nije znao da će „Veličanstveni gubitnici“ postati i njegova lična životna odiseja. Arunas i njegova žena Algimante Matelijen su morali da prodaju svoj stan kako bi realizovali svoju ambicioznu ideju, ali nakon pregršt dobijenih nagrada i pohvala po prestižnim svetskim filmskim festivalima, trud i rad su im se na kraju ipak isplatili.

Snimano tokom trke Điro d'Italija, poznate biciklističke trke koja se održava jednom godišnje u Italiji, ali svojom rutom prolazi čak i kroz susedne zemlje. Điro d'Italija svake godine svedoči usponima i padovima timova i pojedinaca vanredne discipline i snage volje. Pogledajte šta znači požrtvovanost, kako mali tim „gubitnika“ omogućava pobedu i slavu mnogima, makar na štetu sebe samih.

Film „Veličanstveni gubitnici: Drukčiji svet“ možete da pogledate premijerno u sredu 26.2. u 21:25 ekskluzivno na DOX TV-u.

Wednesday
26
February
2020
9:25 pm