CAN WE FIX IT? – Svi smo mi odgovorni

Možemo li da rešimo problem lošeg vazduha u našim gradovima, ili problem odlaganja otpada, manjka političke strategije i alata za suočavanje s tim problemima?
Opširnije

To su teme o kojima se sve više priča, a u ponedeljak 10.2.2020. od 18:00 u Beogradskoj Galeriji Podroom ćemo imati priliku da porazgovaramo s aktivistkinjama Jelenom Kiš i Duškom Dimović koje će, uz voditeljku Idu Prester, pokušati da nam daju konkretne odgovore i uputstva pomoću kojih ćemo možda napokon moći da odgovorimo na pitanje – CAN WE FIX IT?

„Živimo u zemlji u kojoj su ekološke teme marginalizovane. Borimo se za osnovno preživljavanje, a očuvanje planete je luksuz kojim se bave neka srećnija i bogatija društva. Poslednjih godina se i kod nas ipak dešavaju neke promene. Ljudi shvataju da je očuvanje životne sredine elementarna potreba, a ne nečiji tuđi problem, i traže reakcije na državnom nivou. Društvene mreže i dostupnija tehnologija, uz jak razvoj aktivističke scene, ubrzale su protok informacija, građani sve više postaju svesni opasnosti globalno, ali i u sopstvenom dvorištu.“ kaže Ida Prester.

Zamislite da vaš grad, mesto u kom ste proveli detinjstvo, zasnovali porodicu i u kom živite ceo svoj život počne da nestaje zbog klimatskih promena. Zamislite da morate da se odselite iz tog istog grada i započnete život iznova negde drugde – sve zbog uticaja čoveka na okolinu. Takvi slučajevi više nisu naučna fantastika ili tematika nekog filma o apokalipsi, već realnost u kojoj živimo. Uzmimo za primer Njutok, prvi američki grad koji će nestati zbog klimatskih promena. Izlomljen erozijom obale i agresivnim letnjim poplavama uzrokovanim, između ostalog, topljenjem velikih količina leda – nije mu suđeno da preživi.

375 američkih građana Njutok zove svojim domom, a od njega će uskoro ostati samo napušteno, poplavljeno sećanje. Njegovi građani već su u procesu selidbe u Mertarvik – novoosnovano selo nekih 16 kilometara jugoistočno od ostrva Nelson. To je prvi slučaj nakon dugog niza godina da se američki građani vraćaju svojim pionirskim korenima i od temelja zasnivaju novi grad.

O Njutoku i priči koju žive njegovi građani snimljen je film „Gubimo Aljasku“ kog ćete moći da pogledate nakon završetka tribine, a sam film će biti ekskluzivno emitovan svim mts i Supernova korisnicima na DOX TV-u, dok ćete u sklopu događaja moći da pogledate i samostalnu izložbu Olivera Reslera „Okupljanje oko olupine“ koju čine foto i video radovi na temu globalnog zagrevanja.

Potrebna je zaista masivna količina energije da se globalna temperatura naše planete poveća za jedan stepen, ali čak i taj jedan stepen može da uzrokuje globalnu katastrofu. Veruje se da će se Zemlja, bez preduzetih ozbiljnih mera u suzbijanju emisija ugljendioksida, do kraja ovog veka zagrejati u proseku 3-4 stepena. Šta to znači za nas? U suštini – porast nivoa mora za 65 centimetara zbog otapanja glečera koje bi moglo uzrokovati pojavu više od dve milijarde klimatskih izbeglica i nestanak velike količine ostrva i obalnih gradova. Ako se pitate kako sprečiti ovakav scenario, pridružite nam se na tribini i projekciji filma u ponedeljak 10.2.2020. u 18h, u Beogradskoj Galeriji Podroom (Kulturni Centar Beograda) i informišite se o načinima na koje možete pomoći i pozitivno uticati na sebe i planetu na kojoj živite.

Datum objave
06
February
2020