DOX TV dodelio nagradu za najbolji međunarodni dokumentarac na Beldocs festivalu

Beldocs je jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, a održava se svakog maja, već 15 godina u Beogradu.
Opširnije

Ovogodišnji festival održan je od 11. do 18. maja u Beogradu, a u 12 programskih celina prikazano je više od 100 dokumentarnih filmova.

Beldocs 2022 je predstavio presek savremenog dokumentarnog filma na svetskom nivou, a program je ove godine okupio ostvarenja autora nagrađivanih na međunarodnim festivalima s jednom važnom zajedničkom notom – da autentičnim viđenjem sveta utiču na društvo koje ih okružuje.

„Imajući u vidu da je, žanrovski gledano, dokumentarni film jedan od najbrže rastućih i u produkcijskom smislu, ali i u pogledu sve veće popularnosti, Beldocs festival iz godine u godinu pruža jedinstveno festivalsko iskustvo“, izjavila je prilikom samog otvaranja Mara Prohaska Marković, direktorica Beldocs festivala.

Saradnja festivala i DOX TV-a

Osim filmskih projekcija, na Beldocsu se svake godine odvija i niz panela i masterklas predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se i novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine Beldocs okuplja preko 150 međunarodnih stručnjaka u audiovizuelnoj industriji.

Naša direktorica marketinga Antonija Horak učestvovala je na panelu pod nazivom Data analysis for better understanding of your audience, gde je otkrila savete i trikove kako koristiti alate i podatke koji filmašima mogu da olakšaju plasiranje filma, ali i komunikaciju prema publici.

Panel “Data analysis for better understanding of your audience“

Takođe, i ove godine bili smo sponzori nagrade za Najbolji dokumentarni film u međunarodnoj kategoriji. Naša direktorica Maja Jelisić Cooper je na svečanoj dodeli nagrada održanoj zadnjeg dana festivala uručila nagradu za najbolji međunarodni film Federiku Kamaratu i Filipu Foskariniju za njihov film Pozni avgust (Late August).

Dodjela nagrade za najbolji međunarodni film

Zanimljivo je i to što se na ovogodišnjem Beldocsu prikazivao i hrvatski film Tvornice radnicima Srđana Kovačevića. Film je već do sada proglašen najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu kao i na Liburnia Film Festivalu 2021. Tvornice radnicima možete pogledati na našem redovnom programu.

Saradnja Beldocsa i DOX TV-a se iz godine u godinu pokazuje kao dobra kombinacija za širenje priče o autorskim, kreativnim dokumentarcima iz regiona, ali i celog sveta, koji kroz naš kanal imaju priliku da dosegnu širu publiku i svojim temama potaknu zajednicu na delovanje.

Datum objave
23
May
2022