Fudbalski čarobnjak: Ser Bobi Čarlton

Opširnije

Malo ko se može nazvati poznavaocem fudbala i ljubiteljem najvažnije sporedne stvari na svetu a da nije upoznat sa likom i delom vrsnog engleskog fudbalera i velikog kapetana Mančester junajteda, ser Bobija Čarltona.

Niko nije bio otelovljenje vrednosti i misije kluba bolje od ser Bobija. Čarlton je bio ključni član „Busby Babes“, mlade Junajtedove momčadi koja je osvojila prvenstvo 1956. (tek peto u istoriji kluba) i stigla do finala FA kupa kao i polufinala Evropskog kupa pre nego što je avionska katastrofa u Minhenu 1958. odnela živote osam članova tima. Sa samo 20 godina izgubio je brojne saigrače i članove tima. Ta katastrofa je bitno uticala na njegov život i karijeru.

Nakon što se oporavio od povreda, ser Bobi postao je nenadmašna figura i nezaboravan igrač kako za Mančester junajted, tako i za englesku reprezentaciju. Sa samo 20 godina, menadžer Mančester junajteda, Met Basbi, identifikovao ga je kao igrača oko kog se mora izgraditi nova momčad. Deceniju kasnije zabio je prvi i poslednji od Junajtedova četiri gola dok ih je kao kapetan predvodio do prve pobede u Evropskom kupu, protiv Benfike na Vembliju.

U to vreme je Čarlton bio poznat u celom svetu i cenjen kao jedan od najboljih engleskih igrača i osvajač Svetskog fudbalskog prvenstva 1966. koje je Engleskoj donelo prvu i jedinu takvu titulu. Iste godine je bio proglašen i igračem turnira, kao i najboljim evropskim fudbalerom, dobivši prestižnu nagradu Ballon d'Or.

Velike reči o njemu rekao je i njegov tadašnji suparnik u finalu sveetskog prvenstva, i sam fudbalska legenda, Franc Bekenbauer: „Bobi Čarlton stajao je uz Pelea kao najveći igrač svoje generacije i duboko cenim njegovo prijateljstvo.“

Njegovo sportsko umeće i radna etika bili su jednako poznati kao i njegova veština. U to vreme je Čarlton bio najpoznatiji Englez na svetu, a on je uprkos svemu ostao skroman i predan igri. Njegova fudbalerska ostavština i danas je poznata ljubiteljima fudbala u celom svetu, jer je svojom igrom ispisao istoriju ovog sporta i ostao nenadmašna legenda kako Mančester junajteda tako i engleskog fudbala uopšte.

Sve o legendi sporta koji je toliko toga prošao kako bi ostvario velike stvari otkrivamo u poslednjoj epizodi dokumentarne serije „Najveća fudbalska pozornica“.

Datum objave
05
April
2024