KADA JE REALNOST BIZARNIJA OD FIKCIJE: Kako izgledaju današnji dokumentarci

Opširnije

Svi smo u nekom trenutku svog života nešto dokumentovali - smešnu situaciju, važan događaj, manji ili veći fenomen. Ljudska potreba da prenese šta se i kako nešto dogodilo postoji oduvek, a sa pojavom kamere, postaje deo važnog načina izražavanja u vidu dokumentarnog filma.

Ipak, kao i sve u umetnosti, i sami dokumentarci su doživeli promene od trenutka kad su se pojavili. Rame uz rame sa napretkom tehnologije, menjao se i pojam toga šta je vredno zabeležiti. Više nije samo poenta verodostojno obraditi neku temu - podjednako je važno da ona bude i kontroverzna i atraktivna.

Dokumentarci su uzbudljiviji i provokativniji nego ikada pre - tome su umnogome doprinele produkcijske kuće poput Netflixa, koja trenutno spada u najplodnije tlo za proizvodnju ovog tipa filma. Trenutno se na ovoj platformi nalazi oko 36.000 sati ovakvog sadržaja i granice se neprekidno pomeraju.

Čini se da današnji svet nikad nije bio pogodniji za snimanje dokumentaraca: katastrofe, što prirodne, što ljudske; politička previranja; egzistencijalne pretnje - istina nikad nije bila čudnija nego danas. Dokaz tome je i ovogodišnji Oskar za najbolji dokumentarac, koji je pripao filmu My Octopus Teacher. To je priča je o čoveku koji je tokom jednogodišnjeg perioda stvorio snažan odnos sa oktopusom… Može li bizarnije?

Pozivamo vas da uronite u čudesan univerzum dokumentarnog filma na DOX TV-u. Svakog dana, otkrivamo nepoznate činjenice o poznatim ličnostima, idemo iza kulisa istorijskih događaja, raskrinkavamo krimi priče, vraćamo u fokus davno zaboravljene teme i neprestano pitamo - ŠTA SE DALJE DESILO? Otkrivamo na DOX TV-u!

Datum objave
25
September
2021