Kako je propao atentat na kralja kokaina

Opširnije

Tokom ‘80-ih i ‘90-ih Pablo Eskobar, kao vođa kartela Medeljin, žario je i palio narko scenom. Kao jedan od najmoćnijih trgovaca drogom, Eskobar je vladao čeličnom rukom. Period njegove strahovlade obeležen je izrazitim nasiljem, korupcijom i ogromnom količinom novca koju je zgrnuo od narko biznisa.

Od mladih dana Eskobar je u kriminalu video dobru zaradu. Njegove mladalačke kriminalne aktivnosti uključivale su krivotvorenje diploma, krađu nadgrobnih spomenika koje je potom preprodavao, krijumčarenje stereo opreme i druge. Prvi put je uhapšen s 15 godina i to zbog krađe automobila.

Svoju priliku za napredak video je u sve većem rastu narko biznisa u Kolumbiji. Sredinom 1970-ih učestvovao je u osnivanju kriminalne organizacije koja će kasnije postati kartel Medeljin. Do sredine ‘80-ih Medeljin je postao dominantan u trgovini drogom, a Eskobar je prema nekim izvorima u tom periodu vredeo oko 25 milijardi dolara.

Eskobar se oprobao i kao političar, pa se tako 1982. kandidovao za Kongres. Zahvaljujući pomoći koju je pružio siromašnom stanovništvu, dobio je titulu Robina Huda i osvojio mesto u Kongresu. Ali njegova politička karijera privukla je pažnju javnosti na njega, a time i pažnju policije.

Porastom neprijateljstva između policije i kartela, došlo je do raznih pokušaja uništenja i jednih i drugih. Tako je, legenda kaže, u Medeljinu pušten proglas da će svako ko ubije policajca dobiti novac od Pabla Eskobara. Sukob suprotstavljenih strana eskalirao je 1989, a osim policije, na Eskobara je pik imao i suparnički kartel.

Kako bi ga smaknuli iz biznisa, kartel Kali unajmio je bivšeg škotskog specijalca Skota Mekalisa da smakne Eskobara. Kao obučeni specijalac, Mekalis je bio pripadnik vojske, ali je svoju borbenost stekao i u rodnom Glazgovu. S ponudom od milion dolara, Mekalis je vodio grupu od 12 plaćenika kojima je cilj bio da smaknu Eskobara s puta kartela Kali.

Sudbina je htela drugačije, pa se helikopter u kom je bila ekipa plaćenika srušio tek nekoliko kilometara od Eskobarovog imanja. Ozbiljno povređen, Mekalis je tri dana bio zaglavljen u džungli čekajući pomoć. Svoju misiju nikada nije ispunio.

Potpuno nesvestan pokušaja atentata, Pablo Eskobar je uspešno poslovao sve do svoje smrti 1993, dok je njegov neuspešni atentator preminuo na prvi dan proleća, 21. 3. 2024. u 81. godini. Za Eskobara su se vezale brojne priče i legende, a među najzanimljivijima je njegova ponuda da plati dug Kolumbije u iznosu od 10 milijardi dolara u zamenu za zaštitu od bilo kakvog izručenja.

Legenda ili kriminalac, u zavisnosti od toga koga pitate, Pablo Eskobar je definitivno jedna od najkontroverznijih ličnosti, ali i najpopularnijih zločinaca 20. veka. A kako je tekao njegov put od siromašnog predgrađa Medeljina do titule kralja narkotika i neuspelog atentata, saznajte u napetom filmu “Ubijanje Eskobara”, 30. 3. u 21:50 na DOX TV-u.

Datum objave
30
March
2024