Neću da ćutim na DOX TV-u

Opširnije

Odlučili smo da je vreme da ustanemo i podelimo svoje priče. O zlostavljanju. Mentalnom zdravlju. Zavisnostima. Diskriminaciji. Seksualnoj orijentaciji. Neplodnosti. Invaliditetu. Zato smo pozvali borce i pobednike da zajedno s nama kažu: NEĆU DA ĆUTIM!

Do 27. decembra na necudacutim.rs prikupili smo brojne priče hrabrih pojedinaca koje su nas rasplakale, edukovale, inspirisale i podstakle na razmišljanje.

Od 1. januara gledamo ih i u programu DOX TV-a u poslepodnevnom terminu!


U pričama koje su pristigle na sajt projekta ponavlja se nekoliko tema kojima svi zajedno, očigledno, treba da posvetimo više pažnje.

Mentalno zdravlje prednjači po broju priča, pa je tako bilo reči o depresiji, anksioznosti, paničnom i bipolarnom poremećaju, šizofreniji… Osim nerazumevanja okoline i utiska da osobe s ovim problemima foliraju, oboleli teško dolaze do adekvatne terapije.

Priče o invaliditetu otkrivaju kako gradski sadržaji nisu pristupačni osobama s invaliditetom, osim na papiru, ali isto tako otvaraju pitanje nerazumevanja. Posmatraju ih sa sažaljenjem i potcenjivanjem ili, s druge strane, kao heroje. Ni od jednog ni od drugog nemaju ništa, ističu učesnici projekta Neću da ćutim.

Nažalost, ne čudi što su se među pričama pristiglim na sajt necudacutim.rs našle i one pripadnika LGBT populacije, koji su otvoreno progovorili o zlostavljaju koje proživljavaju, od vršnjačkog nasilja u školi pa sve do ekstremnih slučajeva korektivnog silovanja (silovanje s ciljem “ispravljanja” seksualne orijentacije).

Tu su i priče o vantelesnoj oplodnji koja je još uvek tabu, čak i među lekarima, o fizičkim oboljenjima poput raka dojke, ali i priče o zavisnosti, siromaštvu, nasilju u porodici...

DOX TV pokrenuo je projekat Neću da ćutim kako bismo svi zajedno naučili nešto novo o ljudima iz naše okoline i pružili podrušku onima kojima je potrebna. Na društvenim mrežama projekat su podržali psiholozi i psihoterapeuti, a autori priča koje se objavljuju u sklopu projekta svakodnevno dobijaju poruke podrške.

Po završetku projekta, nakon 17. januara, u dogovoru s autorom najupečatljivije priče objavljene na sajtu necudacutim.rs, DOX TV doniraće milion dinara borbi za tolerantnije društvo, a za svaku pristiglu priču u donatorski fond dodati još 500 dinara. Kako bi sve to bilo ostvarivo, projektu se od samog početka partnerski pridružio Telekom Srbija.

Projekat Neću da ćutim pronađite na webu, Facebooku i Instagramu.

Datum objave
01
January
2021