Notr dam: Požar koji je odgovorio na večno arhitektonsko pitanje

Opširnije

Ceo vek je bio potreban da se Notr Dam de Pari, kako joj je puno ime, u potpunosti izgradi. Svojom lepotom izazivala je divljenje miliona turista, ali i brojnih stručnjaka. Ali snimci i fotografije koje su obišle svet u aprilu 2019. godine su ceo svet ostavile u šoku.

Požar koji je nemilice gutao tornjeve katedrale najavljivao je nezamislivu katastrofu. Pogled celog sveta je te noći s 15. na 16. april bio uprt u Pariz i ovo arhitektonsko remek-delo. Ali nesreća koja je zadesila Notr Dam pokazaće se sudbonosnom za neverovatno otkriće.

Notr Dam kroz istoriju

Gradnja ovog monumentalnog gotičkog spomenika započela je sredinom 12. veka, dok se glavnina radova odvijala kroz 13. i 14. vek. Posvećen Devici Mariji, Notr Dam jedan je od glavnih spomenika francuske gotike. Kroz svoju istoriju prošla je brojne izmene, a one glavne dogodile su se u 18. veku. Upravo je tada u potpunosti uklonjen središnji toranj, koji je stradao u požaru 2019, zbog svoje nestabilnosti, pa je u 19. veku zamenjen replikom. Tokom 18. veka pod nadzorom kardinala De Noajea, Notr Dam je prošao niz restauratorskih radova koji su upotpunili njen srednjovekovni izgled.

Tokom Francuske revolucije, katedrala je pretrpela brojna oštećenja, a u jednom trenutku koristila se i kao vinski podrum. Devetnaesti vek doneo je potpunu restauraciju Notr Dama, koja je ujedno bila i poslednja.

Katastrofalni požar i neverovatno otkriće

Od njene izgradnje, arhitekte, arheolozi i brojni drugi stručnjaci bili su fascinirani Notr Damom. Lepota izrade, prelepi vitraži, gotički stil, sve je to mamilo uzdahe, ali i intrigiralo.

Zahvaljujući visini središnjeg broda, ova katedrala je bila jedna od najviših građevina svog vremena. Pet brodova, otvoreni relativno tanki kontrafori sa spoljne strane lađe i rebrasti svod s tankim podupiračima omogućili su za tadašnje pojmove izuzetnuu visinu. Ali stručnjake je godinama intrigiralo kako su graditelji to uspeli da postignu.

Požar 2019. godine doneo je, osim neizmerne štete, i odgovor na večno arhitektonsko pitanje. Francuski naučnici su na mestu požara otkrili da kamene blokove drže železne stege. Bilo je to neverovatno otkriće, od arhitektonske, ali i istorijske važnosti. Dodatna ispitivanja pokazala su da železna konstrukcija potiče iz 12. veka, što katedralu Notr Dam čini najstarijom crkvenom građevinom s takvim ojačanjem.

Lepota ove istorijske građevine nažalost je ukaljana požarom, kom se i dan-danas ne zna uzrok - da li je bila reč o kvaru na električnim instalacijama ili o ljudskom faktoru i ostavljenom opušku. Koji god da je uzrok, nakon gašenja, pokazalo se da je kvalitetna gradnja uspela da spreči katastrofu. U cilju spašavanja kulturne baštine udružio se ceo svet. Francuski predsednik Makron obećao je obnovu u roku od pet godina, brojni donatori obećali su 850 miliona evra, a novčana pomoć stizala je iz celog sveta.

I brojni stručnjaci udružili su snage kako bi se Notr Damu što pre vratio stari sjaj. Nemačka je tako osigurala pomoć u obnovi veličanstvenih vitraža, a svoj doprinos dali su i francuski šumari. Oni su s ponosom odlučili  da učestvuju u istorijskom trenutku pa su donirali 2000 stabala hrastova koja će se iskoristiti u obnovi katedrale.

Otvaranje 2024. godine

Šteta nakon požara 2019. ostavila je posledice, ali zajedništvo, trud i rad svih uključenih omogućili su brzu obnovu i vraćanje starog sjaja ovoj lepotici. Na petu godišnjicu požara, 15. aprila 2024. održaće se posebna svečanost kako bi se proslavio početak otvaranja Notr Dama javnosti. Samo otvaranje katedrale turistima očekuje se u decembru 2024.

To je predivna vest za milione koji svake godine posećuju ovaj monumentalni spomenik, ali i za sve stručnjake koji će s oduševljenjem uživati u rezultatima mukotrpnog rada. Pre otvaranja Notr Dama još jednom se vredi vratiti u prošlost i pogledati pozadinu požara koji je zamalo uništio ovu gotičku građevinu. Dvodelni serijal “Katedrala Notr Dam” (16. 3., 21.45) donosi jedinstvenu priliku da iz iskustva onih koji su se prvi našli na mestu nesreće doživimo razmere okrutnog požara. Čeka vas na DOX TV-u.

Datum objave
13
March
2024