Od tragedije Kurska do uspona Putina na vlast – otkrijte nepoznatu istoriju

Opširnije

U ovo turbulentno proleće u kojem s pažnjom pratimo vesti o rusko-ukrajinskom sukobu, vreme je da se prisetimo kako je sve počelo. Deluje da se neke stvari ni nakon dve decenije od najveće ruske pomorske tragedije nisu promenile – Vladimir Putin je i dalje predsednik, katastrofe haraju ruskim i ukrajinskim teritorijama i započinje najveći ruski sukob nakon Drugog svetskog rata, a budućnost je neizvesna.

Kroz filmove na našem programu pratimo priču o Kursku, koja se desila tokom prvog predsedničkog mandata Vladimira Putina, potom pratimo uspon na vlast kroz oči njegovih najbližih saradnika i pitamo se kako je Putin postao jedan od najmoćnijih lidera sveta?

Otkrijte aktuelnu i nepoznatu stranu istorije:

Putin: Novi ruski car, 19.3. u 00:20

Kako je siromašni dečak iz malog stana u Sankt Peterburgu postao jedan od najmoćnijih lidera sveta? Predmet divljenja za Trampa i strah i trepet za protivnike, prateći veče njegovog gotovo zagarantovanog povratka na mesto predsednika Rusije, film „Putin: Novi ruski car“ donosi priču o neverovatnom usponu Vladimira Putina do vlasti – od običnog činovnika KGB-a do desne ruke Borisa Jeljcina i mesta njegovog naslednika.

Donosimo otkrića iz užeg kruga Putinovih ljudi u Kremlju, uključujući bivšeg pomoćnika Sergeja Pugačeva, koji je pomogao Putinu da dođe do moći, pre nego što mu se zamerio. U filmu, šahovski velemajstor Gari Kasparov se priseća neuspelog pokušaja da mu se usprotivi, a oligarh Mihail Hodorkovski, koji je završio u zatvoru i ostao bez bogatstva, govori o tome šta znači naći se Putinu na meti.

„Putin: Novi ruski car“ gledamo u subotu 19. marta u 00:20.

Putinovi svedoci, 21.3. u 21:50

Kroz izjave bivših ruskih predsednika Gorbačova i Jeljcina, ali i samog Putina, donosimo priču o Putinovom usponu na vlast i položaju koji drži već gotovo dve decenije. Na Badnje veče 1999. godine predsednik Boris Jeljcin iznenadio je svet objavivši da daje ostavku i vlast prepušta novoizabranom premijeru Vladimiru Putinu. Putin je tada trebalo da vrši dužnost predsednika tri meseca, do vanrednih izbora.

Umesto uobičajene predizborne kampanje, Putinov tim angažuje reditelja Vitalija Manskog koji ga prati i snima za televizijski dokumentarac. U filmu "Putinovi svedoci" Manski se vraća tom intimnom materijalu snimljenom u Putinovom krugu tokom 2000. godine kako bi vođu koji se otad pretvorio u ključnu figuru na svetskoj političkoj sceni prikazao iz potpuno nove perspektive.

„Putinovi svedoci“ na rasporedu je 21. marta u 21:50.

Kursk, 21.3. u 23:40

Odmah nakon Putinovih svedoka gledamo dokumentarni film o pomorskoj nesreći koja je zauvek izmenila ruski politički sistem.

"Kursk" je potonuo 12. avgusta 2000. godine i sa sobom povukao u smrt 118 članova posade, započinjući prvu međunarodnu krizu tokom predsendičkog mandata Vladimira Putina.

Operativni projektili, torpeda i dva nuklearna reaktora su potonula na dno Barencovog mora. Ruski specijalci zajedno sa inostranim kolegama počinju raščišćavanje nakon katastrofe. Nakon 14 meseci, jedinstvena misija podizanja legendarnog nosača projektila je gotova. Ali uzroci nesreće su i danas misterija.

Prvi put do sada, komandir Severne flote, admiral Popov, deli svoju verziju događaja. Ovaj dokumentarac donosi jedinstvene prizore sa raznetog Kurska, sećanja stručnjaka, spasilačkog tima i porodica potopljenih članova posade.

„Kursk“ 21. marta u 23:40.

 

 

Datum objave
17
March
2022