Priču za milion dinara ispričala Argentina Gidžić

Opširnije

Prekinuti ćutanje, razbiti tabue i predrasude, pružiti podršku… U svemu tome je projekat Neću da ćutim i te kako uspeo. U poslednja dva meseca u sklopu projekta Neću da ćutim objavili smo 31 tešku, pobedničku životnu priču običnih ljudi iz Srbije i podstaknuli raspravu o brojnim temama o kojima se inače ne govori. Sada, kad se Neću da ćutim bliži kraju, došao je trenutak proglašenja najupečatljivije priče koja će jednoj nevladinoj organizaciji osigurati donaciju od preko milion dinara.

Tu priču ispričala je Argentina Gidžić.

Njeno detinjstvo je prekinulo bombardovanje Kosova i poslalo je na izbeglički put obeležen teškim trenutcima. Argentina je, naučivši engleski, dobila posao u UN-ovom kampu za izbeglice u Severnoj Mitrovici, izgrađenom na deponiji Trepče. Ono što je trebalo biti privremeni smještaj za Rome, pretvorilo se u čitavu deceniju života na izrazito kontaminiranom području, a posledice po zdravlje pretrpela je i sama Argentina.

Udala se s 19 godina, što je, kako kaže, premija za Romkinje, koje se u pravilu udaju i rađaju mnogo ranije. Njen suprug je osoba s invaliditetom, jedan sin ima dijagnozu autizma, drugi usporenog psihomotornog razvoja. Jedno vreme su Argentina i suprug vodili organizaciju za pomoć deci s poteškoćama u razvoju, no financijski razlozi primorali su ih na zatvaranje.

Neverovatan životni put i snaga Argentine Gidžić sve su nas ostavili bez daha, a objava njene priče rezultirala je brojnim porukama podrške.
U skladu sa Pravilima učestvovanja Argentina će u dogovoru s pokretačima projekta, DOX TV-om i Telekomom Srbija, odabrati udruženje, nevladinu organizaciju ili sličnu inicijativu kojoj ćemo donirati više od milion dinara.

Podsećamo, za svaku objavljenu priču u milionski donatorski fond dodali smo još 500 dinara, a podstaknuti izvrsnim odjekom projekta konačni iznos smo zaokružili na 10.000 eura ili 1,175,908.86 dinara. Kome će donacija pripasti saznaćemo uskoro.

U međuvremenu, priče učesnika projekta Neću da ćutim mogu se i dalje gledati na sajtu projekta, društvenim mrežama, ali i na DOX TV-u svakog dana u poslepodnevnim satima.

Datum objave
25
January
2021