U senci istorije: Znate li ko su bile Hana Rajč i Gertrude Goldhaber?

Opširnije

Dan žena u nauci obeležava se 11. 2, a ove godine na DOX TV-u odajemo počast dvema ženama koje su prošle kroz burno razdoblje istorije na suprotnim stranama, uz velika postignuća u razvoju svog polja nauke i struke. Gertrude Šarf-Goldhaber i Hana Rajč su velika imena, nuklearna fizičarka i pilotkinja nametnule su se u dominantno muškim profesijama i ostvarile značajne rezultate. Žene jače od senki istorije i njihova izuzetna ostvarenja nisu stvar prošlosti već zalog za budućnost, stoga prisetimo ih se zajedno.

Gertrude Goldhaber: Pionirka nuklearne fizike u svetu kojim dominiraju muškarci

Neki pojedinci instinktivno znaju da ih put vodi u svet nauke i uvereni su da će kombinacija talenta i predanog rada neizbežno da rezultira uspehom. Gertrude Šarf-Goldhaber bila je jedna od takvih osoba, čiji se poziv u nauci očitovao već u mladosti.

Kao prva doživotna članica udruženja "Brookhaven Women in Science" (BWIS), američke organizacije posvećene promociji velikih dostignuća u STEM područjima, Goldhaber je ostavila neizbrisiv trag zahvaljujući svojim doprinosima nuklearnoj fizici i naporima u zagovaranju prava i interesa žena u naučnoj zajednici.

Rođena u nemačko-jevrejskojporodici, prošla je kroz burna vremena Prvog svetskog rata, posleratnih previranja u Nemačkoj, pa sve do uspona Hitlera na vlast. Nakon što je diplomirala fiziku na Univerzitetu u Minhenu, Goldhaber se suočila s izazovom ulaska u profesionalni svet koji je tada bio gotovo isključivo muški. Beg od nacističkog režima doneo je nove teškoće s kojima se suočila pri zapošljavanju u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, gde je kao imigrantkinja i žena u nauci nailazila na sistematske prepreke, uključujući i nepotizam koji joj je otežavao napredovanje u karijeri.

Uprkos ovim izazovima, Goldhaber se istakla svojim radom na modelu promenjivog momenta tromosti, koji pruža uvid u dinamiku rotirajućih atomskih jezgara. Specijalizovala se za detaljno proučavanje sistematičnosti i karakteristika nuklearnih pobuđenja unutar širokog spektra jezgra i eksperimentalno je istraživala stanja visokog i niskog spina u paladijumu.

Osim značajnog nasleđa koje je ostavila u području nuklearne fizike, Gertrude Goldhaber proslavila se i kao jedna od prvih žena koje su se istakle u ovoj gotovo muškoj profesiji. Njeno nasleđe služi kao nepresušna inspiracija generacijama žena koje teže karijerama u fizici, a njen izbor kao tek treće fizičarke u prestižnu Nacionalnu akademiju nauke dodatno potvrđuje njenu važnost i uticaj u naučnom svetu.

Hana Rajč: Velikanka s pogrešne strane istorije?

Hana Rajč je veliko ime u svetu vazduhoplovstva. Ova poznata probna pilotkinja u nacističkoj Nemačkoj bila je jedna od malobrojnih žena nagrađena obema klasama Gvozdenog krsta. U dramatičnim danima aprila 1945. izvela je hrabar let kroz opkoljeni Berlin sve do Firerbunkera, s ciljem prevoženja Roberta Ritera fon Grajma do Hitlera, nakon čega je odletela iz grada u opsadi.

Od najranije mladosti, Rajč je bila opčinjena letenjem, često posećujući aeroklubove u blizini. Uprkos početku studija medicine, njena strast prema letenju je prevagnula, pa je već 1932. godine stekla pilotsku licencu, odlučivši da napusti medicinu u korist profesionalnog pilotiranja. U godinama koje su usledile, testirala je širok spektar civilnih i vojnih aviona, što joj je donelo priznanja u obliku Gvozdenog krsta za njene izvanredne uspehe.

Rajč je postavila nekoliko impresivnih rekorda: bila je prva Nemica s pilotskom dozvolom, prva žena na svetu koja je pilotirala helikopterom i prva žena iza upravljača raketnog aviona. Tokom Drugog svetskog rata, služila je kao probni pilot za razne modele nemačkih aviona, uključujući mlazne lovce Meseršmit Me 262 i prototip rakete V-1. Takođe, bila je prva Nemica kojoj je dodeljen Gvozdeni krst Luftvafea prve klase (1942.). Rajč je bila među poslednjim osobama koje su videle Hitlera pre nego što je, koristeći poslednji nemački ratni avion, pobegla iz Berlina u aprilu 1945, nakon čega ju je zarobila američka vojska i 15 meseci ispitivala. Tada je detaljno svedočila o “potpunom raspadu” Hitlerove ličnosti pred sam kraj rata.

Uprkos kontroverznoj ideologiji koju je podržavala, njena uloga u istoriji vazduhoplovstva ostaje neupitna. Bila je pionirka u mnogim aspektima letenja, od pilotiranja mlaznih aviona do prve članice Ženskog udruženja pilota helikoptera Whirly-Girls i članstva u ekskluzivnom Društvu eksperimentalnih pilota. S više od 40 letačkih rekorda u kategorijama izdržljivosti i visine, uključujući i prvi prelet Alpa jedrilicom, Rajč je postavila standarde koji i danas inspišu. Njen poslednji zabeleženi rekord ostvaren je u Sjedinjenim Državama 1979. godine, a između 1962. i 1966. predvodila je nacionalnu školu vazduhoplovstva u Akri, glavnom gradu Gane, ostavljajući tako trajni trag u svetu vazduhoplovstva.

Ove dve izvanredne profesionalke su u svojim područjima ostavile neizbrisiv trag iako su se nalazile na suprotnim stranama istorije. Neustrašivo su se suočile s izrazito dominantnim muškim profesijama i nametnule se kao ravnopravne, a mi slavimo njihovu ostavštinu i doprinos razvoju nauke i struke. U doba previranja, doba ideologije, ali i doba hrabrih žena koje su se borile za svoja prava, one su svojim primerom utrle put mnogim mladim devojkama koje su pošle njihovim stopama.

Njihove živote, kao i živote miliona drugih ljudi širom Evrope i sveta obeležilo je burno vreme 2. svetskog rata, a na DOX TV-u pogledajte dokumentarce koji donose nove aspekte o tom tragičnom delu istorije. Da li je Hitler mogao da bude zaustavljen, ko stoji iza neuspelog atentata i Operacije Valkira, i gde se nalaze nacistička polja smrti otkrivamo na DOX TV-u, 11. 02. od 21:50.

Datum objave
12
February
2024