O kanalu

Otkada postoji čovek, postoji i potreba da se razume. Da shvati sam, da razume drugog i potreba kao takva. Ljubav, mržnja, poreklo i nastanak, veze, zavist i zavisnost, nastajanje i nestajanje. Put, istina, život i smrt.

Otkada postoji čovek, postoji i potreba da se ljudsko iskustvo smesti u kontekst.

Da mu se pronađe početak i kraj, da mu se pronađe svrha, da mu se da smisao.

Zato se, otkad postoji čovek, pričaju priče.

Priče nam daju strukturu. Priče nam daju oblik. Priče obezbeđuju zato, ili barem zašto. Ali nisu sve priče iste. Neke su istinite, sirove, možda surove, dublje i iskrenije i ljudskije od drugih.

Takve priče zovemo – dokumentarci.

Dokumentarac je činjenica – istina, ili bar verzija istine. Dokumentarac je stvarnost. Dokumentarac je nešto bez – bez šminke, bez laži, bez fikcije.

A u srcu dokumentarca, u srcu je priča koja nije fikcija.

Šampioni, revolucionari, diktatori, kurve, razbijači, navijači, klišei, oguljenih kolena, uništeni, puni nade, rezignirani, razigrani, kuvari i narkomani, žrtve i žtrvovani, na ulici, u krevetu, na pesku, sa peskom u očima, na asfaltu, u rečenici, u kadru...

Svi oni. Svi mi.

Jer najbolji dokumentarci nisu priče o njima. Najbolji dokumentarci su priče o nama. Priče koje dišemo, priče koje koračamo, priče koje osećamo.

Priče koje živimo.

O nama

DOX TV je IPTV kanal specijalizovan za najkvalitetnije dokumentarce iz svetske produkcije s naglaskom na autorske filmove.

Naša posebnost je što prikazujemo filmove koji se u prvom redu bave ljudima i to iz novih i neočekivanih perspektiva. Teme koje biramo istovremeno su zabavne, edukativne, ali i provokativne. Filmovi na DOX TV-u uvek vode gledaoca korak dalje – pa tako prikazuje i filmove koji se bave kontroverznim i tabu temama.

Želja nam je da publiku upoznamo sa najboljim dokumentarnim ostvarenjima današnjice, sa filmovima koji otkrivaju što se zapravo događa u svetu oko nas, filmovima koji nas uče novim iskustvima, koji bude emocije i podstiču naš interes za druge ljude, druge kulture i običaje, filmovi koji nas vode na putovanja u nepoznato, otkrivaju nam lepotu i dobrotu na najneočekivanijim mestima. To su filmovi za publiku kojoj je stalo do ljudi koji ih okružuju i društva u kojem žive, filmovi koji nas teraju na razmišljanje i iniciraju diskusiju.